Charlotte Beijer

Nyttigt julgodis med en touch av pepparkaka

Julgodis, hur många äter julgodis? Vi hade godis hemma under jul när jag var liten som Aladdin (min favorit var körsbär i likör. Ingen annan gillade den så jag var överlycklig), Daimklubbor i skålen med clementiner och twistpåse (lakrits var den godaste). Jag kan inte minnas att vi hade något annat slags sött. Jag antar att det räckte med allt godis vi hade. Jag vet däremot att många kör ju på sju sorters kakor och bakverk under jul, vilket jag tycker är galet mysigt. 

Det jag också vet är hur jag mår efter en massa fet och söt mat. Jag mår så illa att jag måste kasta in handduken och ligga i sängen resten av julafton. Inte kul, därför har jag en ny strategi under jul som bland annat innehåller lite nyttigare snacks…eller nyttigare julgodis ska det vara såklart. Idag tipsar jag er om mina favoriter, pepparkaksbollar.

Visst ser de goda ut? Innan jag berättar mer om pepparkaksbollarna vill jag bara påminna er om kokostopparna som jag gjorde i början av december, ni hittar kokostopparna här. Kokostopparna är också ett nyttigare alternativ till julgodis. Nu tänkte jag, som sagt, tipsa er om Pepparkaksbollar.

Pepparkakspollarna passar under hela december när man är ute efter något gott och juligt under adventsfiranden. Det här receptet går snabbare än snabbast att baka och som vanligt när jag bakar är det få ingredienser som gäller. Pepparkaksbollarna innehåller inget socker, gluten, laktos eller mjölkprotein, så vad innehåller de egentligen? Ta del av receptet nedan för att ta reda på det. Ingredienser för ca 8-10st bollar:
10 st urkärnade dadlar
1/2-1 dl naturella cashewnötter
1/2 dl riven kokos
1/2 -1 dl havregryn (kan uteslutas, men tillsätt mer kokos)
1 tsk pepparkakskrydda
1 msk kokosolja

Beskrivning:
Häll i cashewnötter, havregryn, riven kokos och pepparkakskrydda i en skål. Mixa ingredienserna till ett mjöl. Tillsätt sedan dadlarna och kokosoljan och mixa vidare till att det blir en fin deg. Jag brukar sedan knåda lite till med mina händer för att få den bästa konsistensen. När du är nöjd med din deg börjar du rulla den till den storlek du vill ha på dina bollar och rulla dem sedan i riven kokos. Lägg sedan in pepparkaksbollarna i frysen för att få en liten hårdare konsistens.

 

Lycka till med pepparkaksbollsbakandet.
Hoppas att du gillar dem lika mycket som jag!


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.