Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

När blev det ens okej att jobba gratis? 

När blev det ens okej att jobba gratis? Jag tillhör inte de största bloggarna eller instagramprofilerna, men ändå får jag dagligen förfrågningar från företag. Förfrågningarna kan se olika ut, men ofta handlar det om att jag har en snygg sida och att de gärna vill skicka produkter till mig. Fjäsk fjäsk. När jag fortsätter att läsa kan det komma att de vill ha tre inlägg på Instagram/blogg för jag får ju ändå deras produkter etc. Eh, vänta, vadå?

Så jag ska alltså ta emot produkter och skriva om dem utan att få något för det? Ja, precis så är det. Det låter säkert så lätt, bra och självklart för vissa företag att jobba så. Att komma på bra content med text och bilder tar inte bara några minuter. Nope, tyvärr inte. Det tar faktiskt mer tid än vad de flesta tror. Du ska först komma på vad du ska skriva, du ska ta bilder när ljuset är som bäst, du ska redigera bilderna och sedan publicera inlägget och svara på kommentarer och mail om inlägget senare. Det som är positivt är att det är ett roligt jobb, men fortfarande inget gratisjobb.

Idag går vi över mer till webb och jag kan tänka mig att många influencers slår många tidsskrifter på antal besökare per dag. Därför kan en del företag tycka att det ger mer att marknadsföra sin produkt hos en influencer, och de verkar även tycka det är okej att ge skambud. Vad kan en annons i en tidsskrift kosta? 200 000 kr typ? Då ska väl ändå en person som jobbar som influencer ha ett likvärdigt arvode. Om inte mer (beroende på läsare/följare) då det är smart att marknadsföra sig hos en influencer, eftersom företag kan nischa in sig till sin publik.

Till dig som är osäker på om du ska ta betalt för ditt jobb. Tänk lite på vad du gjort för att nå dit där du är idag. Jag brukar tänka på hur många timmar jag lägger på sociala medier, mina CSN lån för min utbildning kring marknadsföring/digital maknadsföring, alla utbildningar jag tagit inom träning, den tid jag läser på och uppdaterar mig kring träning, de år av arbetserfarenhet av träning jag har. Varför skulle jag jobba gratis när jag kan mycket?! Tänk på ditt värde och allt jobb du har gjort för att vara där du är idag.

Jag tänkte avsluta där, men måste bara dela med mig av YES och BIG NO -punkter och 3 punkter vad du kan tänka på innan du tar ett jobb.

BIG NO:
* Företag som skickar på Direct Message på Instagram. Oproffsigt.
* Företag som ställer krav på hur mycket deras produkt ska synas när de inte ger något arvode. En proteinbar betalar inte någons hyra.
* Företag som inte läst på vem personen är och vad hon/han står för. Vore ju så konstigt om jag till exempel skulle marknadsföra babyartiklar när jag inte ens har barn.

YES:
* Företag som läst på om lagarna kring marknadsföring på nätet.
* Företag som skriver mail
* Företag som läst på om personen och vet hur dens profil ser ut

3 punkter till dig hur du kan tänka vid förfrågningar:
*Är det ett roligt uppdrag?
*Får du arvode?
*Ger det DIG bra marknadsföring?

Om två av punkterna är ett JA, då kan man ta jobbet, men ju mer erfarenhet du har eller kommer få ska du kunna kryssa i ett JA på alla tre punkter. Dessa tre punkter tipsade Lofsan om på Framgångspodden och den använder jag mig av.

 

Hur är dina tankar kring marknadsföring och inget arvode?

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer