Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

5 frukter du vill byta till eko

coop banan

Ni kan inte ha missat de senaste nyheterna kring frukt och grönt. Det handlar självklart om frukter som kommer från odlingar som besprutas med gifter. Det drabbar inte bara oss som konsumenter (då gift finns kvar i frukterna) utan det drabbar framför allt naturen, djuren och arbetarna.

Fem frukter som du nog vill byta till ekologiskt är äpple, päron, citrusfrukter, vindruvor och bananer. Varför? Fortsätt att läs.

Äpple, det är min absoluta favoritfrukt. Idag handlar jag bara ekologiska äpplen, men bara för några månader sedan kunde jag köpa vilket äpple som. Efter att ha läst om att Naturskyddsföreningen hittade rester av bekämpningsmedel i 9 av 10 äpplen fick mig att snabbt byta till eko. I en del äpplen hittades även karbendazim. Det är ett ämne som kan vara hormonstörande, reproduktionsstörande och cancerogent. Det här är något som inte går att skölja bort då det finns i hela frukten.

Päroninnehöll rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Alldeles för många.

Citrus, 95 procent innehöll rester av olika bekämpningsmedel (nästan alla). Det fanns mest bekämpningsmedel i skalet, men också i fruktköttet. Många av citrusfrukterna behandlas med imazalil som är ett ämne som förlänger hållbarheten. Även det ämnet kan vara hormonstörande och cancerogent.

Sedan har vi vindruvor som är bäst på att vara värst i denna studie. 96 procent av druvorna som testades innehöll bekämpningsmedel. Hur galet? Det sjuka är att rester har även hittats i russin och vin.

Sist, men inte minst, bananen. Bananen är också en av mina favoritfrukter och äter bara ekologiska bananer sedan en tid tillbaks. Vanliga bananer är hårt besprutade, och är ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall  drabbas av lungkollaps.

Här kommer ett citat från Naturskyddsföreningens hemsida.
"Ska jag vara rädd för att äta oekologisk frukt?
Nej. Ingen ska vara rädd för att äta frukt. Det är nyttigt och miljösmart. Däremot är det är dags att ifrågasätta hur vår mat produceras och börja ställa krav. Förskolan kan ha ekologisk fruktstund. Politiker kan underlätta för svenska ekobönder och konsumenter. Butiker kan skylta bättre, istället för att låta ekofrukten mögla i ett mörkt hörn. Obesprutad frukt borde inte ruttna i tusentals villaträdgårdar. Till exempel. Byt till eko för naturen, djuren och odlarna. Och om du vill ha frukt som är fräsch på riktigt"

Efter att ha läst fler artiklar och denna artikel som är källan till inlägget, kände jag att jag var tvungen att dela med mig det till er. Hoppas ni finner läsningen intressant.

Källa: Naturskyddsföreningens hemsida

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer