Förra veckan frågade min syster om vi ofta äter ris hemma. Ja, vi äter ris nästan varje dag. sa jag. Då svarade hon att det inte var så jättebra då det innehåller en del arsenik och speciellt om man äter samma rissort och äter råris/fullkornsris.
Jag har ju självklart hört talas om arsenik i ris, men har mest tänkt att det nog inte är så farligt då jag tidigare inte åt ris så ofta.
All info jag skriver om nu är från Livsmedelsverket.se.
Arsenik är ett grundämne och finns i vissa berggrunder och grundvatten. När ris odlas tar riset upp arseniken via jorden och bevattningsvattnet.
Så om man tittar på bröd, potatis och pasta så har risprodukter ca 10 gånger högre arsenikhalt jämfört med dem. Förstår ni?! Det är galet! Det finns högre halter av arsenik i fullkornsris också, vilket är det ris jag äter eller ska jag skriva åt.
I fullkornsris samlas arsenik i risets skal och skalet kan finnas kvar då. Så baj baj fullkornsris och hello vitt ris när jag ska äta ris, hehe. För jag kommer fortsätta äta ris, men kanske 0-2 gånger i veckan.
- Ät inte ris varje dag
- Blanda olika rissorter och från olika märken då det innehåller olika arsenikhalter
- Ät inte fullkornsris utan vitt ris
- Koka riset med väldigt mycket vatten som du sedan häller bort. Arsenikinnehållet kan minska med mer än 50%.
Mathavre
Quinoa
Durra
Glutenfri bulgur
Bönpasta
Potatis
Sötpotatis
Varför vi har ätit ris så mycket beror på att det går så snabbt att tillaga, och för att det är gott såklart. MEN jag har ju många andra kolhydratsfavoriter, och min nya favorit är helt klart den vanliga hederliga potatisen. Alltså hur gott är inte det? Kokt potatis mosad tillsammans med någon pesto, ajvar eller egen sås, mums mums mums! Så gott! Längtar redan till middagen!
Äter ni mycket ris?