Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

Värstingsockret

Läste ni också artikeln som publicerades igår i Svenskan om värstingsockret?

Som ni säkert redan vet har det varit debatt kring farorna med socker och snabba kolhydrater de senaste åren. Det har handlat om värstingsockret, isoglukos eller High fructose corn syrup som ni säkert också hört talas om. Det är ett vanligt förekommande i sötade läskedrycker.

I EU har isoglukos bara haft en marknadsandel på ca 5 procent, men enligt en ny analys från Agribenchmark väntas isoglukos snart ta över en tredjedel av hela den europeiska sockermarknaden från vanliga sockerproducenter.

Importkvoterna kommer att ändras under 2016 och 2017 vilket betyder att EU:s sockermarknad kommer att bli fylld av isoglukos/ High fructose corn syrup.

Behöver vi bry oss?

Ja, jag tycker vi borde bry oss, eftersom att följden kan bli en hälsomässig katastrof. Fetmaforskaren, David Ludwig vid Boston children’s hospital har till exempel pekat ut HFCS som en huvudorsak till hela den amerikanska fetmaepidemin (bara en sådan sak).

Det här sockret framställs främst av majs, men även av vete. Sockret skiljer sig från vanligt socker då det tas upp ännu snabbare i kroppen. Vanligt socker består till lika delar av glukos och fruktos. Glukos använder kroppen som bränsle och är inte det största problemet. Det är däremot fruktos som måste hanteras av levern och där till stor del lagras in som fett.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta för jag tycker det är så intressant, men inser att det skulle bli en novell av mina åsikter och kring faktan. Därför MÅSTE ni gå in här och här för att läsa vidare. Vi blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss och därför måste vi också bli medvetna om detta!

läsk

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer