Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

Tarmen, probiotika och synbiotika

Tarmen, probiotika och synbiotika

Utöver min verksamhet inom hälsa och träning, ger jag också rådgivning i en hälsokostbutik. De vanligaste frågorna handlar oftast om tarmen.

Tarmen är en sådan stor del av oss, och om den inte är glad är vi inte heller glada. Jag upplever att de vanligaste besvären är hård i magen, för lös i magen, gasig, har IBS, frågor kring mjölksyrebakterier, sura uppstötningar, magkatarr, matsmältningsbesvär, halsbränna etc.

Det är en djungel när det kommer till tarmen och kost, och det som funkar för dig kanske inte funkar för någon annan och vise versa, därför kan det också vara svårt att säga vilken produkt som är bättre än någon annan. Då jag vet att många har besvär med magen tänkte jag ta upp olika magbesvär här i bloggen och vad som skulle kunna hjälpa dig.

Mjölksyrebakterier - Probiotika - Prebiotika - Synbiotika

I detta inlägg vill jag ta upp mjölksyrebakterier, även kallad probiotika som många av er kanske känner till.  De här bakterierna hjälper till att hålla tarmfloran i balans, och är goda bakterier. Det finns också något som heter prebiotika och det är probiotikans "mat" kan man säga. Prebiotika är en typ av fibrer som är fermenterbara. De här fibrerna förbränns först i tjocktarmen och på grund av att prebiotikan kommer oförstörd till tjocktarmen så kan probiotikan "äta" av den och föröka sig. Det i sin tur betyder att du får fler mjölksyrebakterier i tarmen. Probiotika och Prebiotika tillsammans kallas för synbiotika. Det som kan vara svårt när man står i hälsokostbutiken och ska köpa sin probiotika är att det inte står prebiotika i innehållsdeklarationen utan det går oftast under namnen inulin eller fruktooligosackarider. Om du tycker det är svårt att hitta på burken/förpackningen kan du också alltid fråga de som jobbar i butiken.

Vem ska ta probiotika?

Jag skulle säga alla, men i olika perioder under året eller beroende på besvär. Då ca 70 % av vårt immunförsvar sitter i tarmen kan ni förstå att det är super att ta probiotika för att boosta immunförsvaret. Probiotika kan även hjälpa till vid olika slags magbesvär. Perfekt när du ska åka till ett annat land med annan bakteriekultur eller om du gått på en antibiotika-/kortison eller penicillinkur också! När jag började äta probiotika försvann mina pollenbesvär faktiskt (tar INGEN allergimedicin) och jag har aldrig varit så frisk som jag är nu. Jag har inte varit förkyld eller sjuk på ett helt år!

Mjölksyrebakterier i mat?

Om du upplever att du inte har några problem med magen, men vill ändå tillsätta mjölksyrebakterier i din kost för att boosta immunförsvaret kan du få det via kosten från:

  • Mjölksyrade grönsaker
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Yoghurt/fil som är syrade mjölkprodukter

Äter du probiotika? Berätta gärna om dina erfarenheter eller om du vill att jag ska ta upp något mer om just tarmhälsa i bloggen 🙂

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer