Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

SÖTPOTATIS VS POTATIS

?SÖTPOTATIS VS POTATIS 100 g?

I dag publicerade jag ett inlägg på Instagram om sötpotatis jämförelse med vanlig potatis då jag vet att en del undrar vilken av de två som är bäst. Bäst och bäst, allt beror väl på beroende på vad man anser som bäst.

Hur som, på bilden ovan ser du makroinnehållet på 100 gram kokt sötpotatis och 100 gram kokt potatis utan salt. Om vi ska gå in på kaloriinnehåll, fett, protein och kolhydrater, tycker jag att det inte är någon större skillnad. Skillnaden blir egentligen större beroende på hur du tillagar potatisen.

Om du väljer att steka/ha i ugn sötpotatis/potatis tillsätter du säkert olja och som ni kanske vet, när vi blandar fett och kolhydrater kan vi äta mycket mer än om vi skulle koka sötpotatis/potatis. Där skulle jag säga att det finns en skillnad, men då är det inte på själva potatisen utan mer på tillagningssättet.

MEN om vi ska titta på mineraler/vitaminer så innehåller sötpotatis på 100 g lite lite lite mer av järn (vi pratar om mindre än 1 mg), kalcium 26 mg mer, kalium 15 mg mer, natrium 52 mg mer och betydligt mer A-vitamin än potatis. Medan potatis innehåller 15 mg mer C-vitamin, 19 mg mer magnesium än sötpotatis. .

Sötpommes kanske inte är lika hälsosamt som kokt sötpotatis.
Tomayto, tomatho - eller ska jag skriva sweet potato, potato - skillnaden är så liten att det inte spelar någon roll!

Eller spelar det roll? Jag fick en kommentar från en följare som sa att det är en stor skillnad på sötpotatis och potatis. Sötpotatis är en ört och potatis en rotfrukt. Det stämmer helt och hållet, så är det. Sen så innehåller potatis något som heter lektin. Lektiner finns även i bland annat baljväxter, tomater, ris, svamp och tillhör gruppen antinutrienter som kan påverka vår hälsa på både bra och mindre bra sätt. Som tur är har människor lyckats odla potatis som innehåller mindre mängder av antinutrienter, vilket är bra då det annars kan vara giftigt för oss. Så vad kan hända? Om du är extra känslig kan du må illa och få ont i magen. Mitt tips där är att inte någon råvara som får dig att må dåligt.

Vad föredrar du? Sötpotatis eller potatis? ??

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer