Det har stått så mycket i veckan om att kvarg/kesella inte behövs i Lussebullar. Därför var vi tvungna att testa ett recept utan kesella som kommer från Icas tidning Buffé. Resultatet blev mycket bra! 😀
Ingredienser:
- 2 paket saffran (à 1/2 g)
- 2 dl socker
- 2 msk vatten
- 50 g jäst
- 175 g rumsvarmt smör
- 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
- 1/2 tsk salt
- 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
- 1 dl russin
- mjöl till utbakning
- 1 ägg till pensling
- Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
- Skär smöret i tärningar.
- Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
- Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
- Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
- Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
- Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Som jag skrev tidigare blev lussebullarna riktigt bra och goda, men degen var ganska kladdig. Använde en hel del extra mjöl.