Om du fick välja på vanlig hederlig potatis eller sötpotatis (egentligen en ört) till middagen/lunchen, vad skulle du välja då?
Jag tror att många skulle säga sötpotatis, då en del associerar sötpotatis med hälsa, nyttigt och träning. Frågan är, är det så stor skillnad på vanlig potatis och sötpotatis egentligen?
Näringsmässigt skiljer sig inte sötpotatis och potatis mycket åt, men det som gör att sötpotatis kan vara ett litet bättre val är att den innehåller mycket antioxidanter, C- och E-vitaminer, betakaroten, mineraler och är väldigt fiberrik. Jag tror att många som tränar mycket väljer sötpotatis då det är en bra kolhydratkälla om du vill få i dig fler gram kolhydrater utan att minska i kvalité. Sötpotatis och potatis innehåller stärkelse, men sötpotatis är lite snällare mot magen då de inte har ämnena saponiner & lektiner.
Själv äter jag nog mer vanlig potatis än sötpotatis, men lite variation skadar inte så det kanske blir sötpotatis nästa gång 😉
Kolla nedan för att se skillnaden i näringsvärde på de olika två potatissorterna.
Näringsvärde per 100 gram: vanlig potatis, rå
Energi: 78 kcal
Protein: 1,74 gram
Kolhydrater: 16,4 gram
Fett: 0,10 gram
Fibrer: 2,09 gram
Näringsvärde per 100 gram: sötpotatis, rå
Energi: 86 kcal
Protein: 1,57 gram
Kolhydrater: 20,12 gram
Fett: 0,05 gram
Fibrer: 3 gram
Källa: Sporthälsa