Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

Kokosolja

Jag har börjat märka att kokosolja blir bara mer och mer populärt. Tycker det är så kul att konsumenter har blivit mer intresserade av ekologiskt, näring och vad de egentligen stoppar i sig. Under den senaste tiden har jag fått otroligt många frågor kring kokosolja, och därför tänkte jag skriva några rader om det så kanske just du får svar på det du undrat över.

Tänkte bara backa bandet lite och berätta att alla våra cellers membran består till stor del av fett. Det som påverkar hur effektivt cellen ska kunna släppa in näringsämnen och släppa ut slaggprodukter är just kvaliteten på fettet som kommer in.

Är kokosfett ett bra fett?
Kokosofett som är oraffinerat är ett mycket bra födoämne och innehåller viktiga ämnen som stödjer kroppen. Kokosolja är ett mättat fett, men består av medellånga fettsyror som är lite lösliga i vatten. Andra traditionella mättade fetter har långa fettsyror vilket är olösligt i vatten. Alltså, kokosolja lagras inte i fettväven på samma sätt som annat fett utan kokosoljan omsätts i lever och muskler som energi.

Hmm, vänta lite nu, känns det som jag kommer skena iväg här med celler och så. Om du är intresserad vad kokosolja är och vad som händer i kroppen när vi äter det, klicka här.

Jag fortsätter med det jag tror många av er undrar är, hur ska jag använda kokosolja?
Kokosolja kan användas till matlagning som när du steker dina bananpannkakor. Det funkar utmärkt att ha det i soppor och grytor med. Det som är så bra att använda kokosolja till stekning är att kokosoljan oxiderar först över 198 grader. Som exempelvis smör, det kan man använda vid lätt stekning, vid högre oxiderar smöret kolesterol.

Att ta en matsked kokosolja kan vara bra om man vill dämpa hungern eller blodsockersvängningar. Du kan ta 3-6 matskedar om dagen (börja med 1 msk så matsmältningen hinner anpassa sig) då den mängden laurinsyra som finns räcker för att bygga upp immunförsvaret. När du äter kokosolja ökar energin i kroppen och lusten till socker minskar. 

Jag vet att många använder sin kokosolja till hår och hud med. I princip kan du använda kokosoljan till allt, gäller bara att vara kreativ och testa sig fram!

20140726-173417-63257548.jpg

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer