Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

Glutenfritt bröd vs bröd med gluten

? Glutenfritt bröd vs bröd med gluten ?

Tänk vad bröd kan väcka känslor hos många och samma sak när det kommer till att äta gluten eller glutenfritt. .

Häromdagen blev jag lite nyfiken på skillnaden kring glutenfritt bröd och bröd innehållandes gluten. Jag hittade två brödsorter som liknade varandra ganska bra, men att det ena var glutenfritt och det andra inte.

Innan vi går in på jämförelser vill jag bara skriva lite snabbt vad gluten är. Gluten är sädesslag som korn, vete och råg och är då en sammansättning av proteiner. Gluten finns i mängder av produkter så som quorn, bulgur, fullkornsmjöl, cous cous med mera.

Hur är det? Är det verkligen nyttigare (vad nu definitionen av nyttigare skulle vara!?) att äta glutenfritt bröd än bröd innehållandes gluten? Allt beror väl på vilka val man tar, skulle jag säga

Som jag skrev innan, för att det skulle bli så jämförbart som möjligt tittade jag på två brödsorter som liknade varandra ganska bra för att se vad för skillnader det fanns.

Som ni ser på bilden ovan är det inte stora skillnader när det kommer till kalorier och makros.

Brödet som innehåller gluten innehåller 35 kcal mer, vilket kan till en del bero på att den innehåller 8,5 g mer protein, men annars innehåller de båda brödsorterna lika mycket kolhydrater, nästan lika mycket fett, fibrer och salt. Sockerarter innehåller de båda, och även där skiljer det sig väldigt lite mellan dem. Om du äter två skivor tycker jag att det inte spelar någon större roll vilket bröd du väljer, men om du skulle äta en större mängd kan du avgöra själv vad du tycker.

Innehållet i de olika brödsorterna?

Innehållet i Längtan är vetemjöl, vatten, klippt fullkornsråg (11%), sirap, malt av korn, surdeg på fullkornsråg och vete, vetegluten, rapsolja, siktat rågmjöl, jäst, skållat fullkornsvetemjöl, socker och salt.

Innehållet i Grova är Glutenfri vetestärkelse, vatten, sirap, jäst, förtjockningsmedel (cellulosagummi, guarkärnmjöl, xantangummi), glutenfritt maltextrakt (korn), majsstärkelse, maltodextrin (majs), rapsolja, sockerbetsfiber, linfrö (1,2%), psylliumfröskal, salt, emulgeringsmedel, (lecitin [raps], mono- och diglycerider av fettsyror [veg.]), kummin, aromer. 

Vad ska jag säga? Är det något bröd som är bättre än det andra? Allt beror på vad för kosthållning du har och vad du mår bra av. Om du inte har problem med gluten och vill köpa bröd. Då skulle jag säga att köp bröd med gluten, eftersom att det finns fler sorter att välja på plus att det är mycket billigare än glutenfritt bröd.

Personligen måste jag nog säga att det bästa brödet är det bröd man bakar själv. Njuta av nybakat bröd en helgmorgon är lyx.

Eller vad säger du? Om du äter bröd, vilket är ditt favoritbröd?
Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer