Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

Du vill förändra, men har svårt att bryta en vana

Som ni redan vet jobbar jag med hälsa. Varje dag möter jag människor som kommer till mig för att få hjälp med att må bättre. De personer jag oftast möter är ute efter snabba resultat, och det är något jag inte kan ge. Jag kan inte ge dig en tablett som gör att du exempelvis går ner 5 kg till nästa vecka utan att du ändrar någonting i din livsstil. Jag kan inte det OCH jag tror inte på det.

Nu undrar ni säkert, men pulverpåsarna som ersätter en måltid då? Varsågod, säger jag. Testa i en vecka och du kommer säkert gå ner i vikt. Vad är det du går ner? Antagligen muskler och vätska. Vet du vad som kommer däremot höjas? Din fettprocent.

När veckan med måltidsersättningarna är slut. Vad händer då? Kommer du gå tillbaka till dina tidigare vanor och så är du tillbaka på ruta ett?  Jag kan inte svara på vad som händer, men det är inte hållbart att hålla på såhär.
Sen när blev människor rädda för mat?

 

pulver

 

Min fråga är, hur kan du få någonting du vill ha utan att förändra något från din livsstil som du lever idag? Oftast behövs det en förändring för att det ska leda till en ny sådan. Du kan inte både äta kakan och behålla den, eller hur? Många verkar rädda för förändringar, men du behöver inte göra en radikal förändring. Ändra bara något litet. Från fruktyoghurt till naturell yoghurt med bär i, ta bort sylten på gröten och ersätt med bär, och klassikern, ta trappan istället för hissen/rulltrappan. Ni kan säkert komma på fler alternativ. Krångligare än så behöver det inte vara.

Jag ska faktiskt ta min vän som ett exempel (har fått tillåtelse). För cirka 1-1 1/2 år sedan valde min vän att börja träna. Hon hade aldrig tränat i hela sitt liv. Hon var ute efter en förändring, en förändring till att må bättre och att bli starkare. Därför sa hon upp en del av sina tidigare vanor och bekvämligheter och skapade nya för att nå sina mål. Hon gick upp tidiga morgnar för att träna, hon skaffade sig en PT som kunde hjälpa henne och pusha henne, hon följde med på mina pass för att testa på nya träningsformer.

Ett år har nu passerat och jag kan se stor skillnad, både fysiskt och psykiskt. Det här att hon tar sig ut från sin bekvämlighetszon gång på gång är verkligen coolt att se.

comfort-zone-3

Något som jag gillar är balansen också. Vissa helger är hon ute och festar, andra helger inte. Vissa veckor tränar hon mer och andra inte. Balans är något jag verkligen står för. Bara för att du börjar träna ska du inte bli maniskt till det. Jag tror inte det kommer vara hållbart i längden. Sätt upp realistiska mål när det kommer till din träning, variera den, se till att den inte blir tråkig och det viktigaste tillåt dig till att VILA. Återhämtning är superviktigt.

Det jag ville poäntera idag var just förändring och att byta vanor. Något som många finner väldigt svårt att göra. Varför jag tog exempel på vikt och träning, beror på att det är oftast det jag får frågor om från mina kunder, och kände att det var något som jag behövde skriva om.
Hoppas ni finner inlägget något intressant.

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer