Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

Ärrvävnad efter ett kejsarsnitt

Du som har opererats har säkert hört talas om ärrvävnad, men vad är det? När du exempelvis gjort ett kejsarsnitt vill kroppen reparera/läka snittet genom att bilda ny vävnad, ärrbildning. Den nya vävnaden är just ärrvävnad och den ersätter den vävnad som fanns innan operationen.

Den ärrvävnad vi kan se är bara en liten, liten del av det hela. Ett kejsarsnitt är ett stort ingrepp som sker från huden in till livmodern. Det är alltså flera lager som kirurgen skär igenom, vilket är svårt att ta in när man enbart ser ett ärr. Dock kan man känna på ärret och uppleva att det är hårt och kanske upphöjt på vissa ställen. Det kan bero på att ärrvävnaden inte är lika elastisk som den vanliga vävnaden trots att de båda är uppbyggda av kollagen.

Därför rekommenderar jag att man ska våga sig på att jobba med ärrmobilisering. Du kan börja med ärrmobilisering när snittet är läkt, efter ca 10-12 veckor.

Själv så väntade jag med ärrmobilisering längre och började runt sex månader efter operation. Jag kände mig inte redo att börja tidigare. Ärrvävnaden kan ändras i upp till två år efter operation och därför är det smart att behandla ärret under de här två åren.

När vi masserar snittet ökar blodcirkulationen och bra blodcirkulation bidrar till en bättre läkningsprocess. Ärrkvaliteten blir också bättre då bindväven blir mjukare vid mobiliseringen. Om du upplever att snittet kliar och att du är lite öm omkring området kan även det minska med ärrmobilisering.

Värt att testa, eller hur!?

Trots att det är 14 månader sedan som jag gjorde mitt snitt gör jag ärrmobilisering några gånger i veckan. Jag använder mandelolja då jag tycker det är skönt att jobba med. Använder även en triggerboll som jag rullar på snittet. Om du vill ha mer information kring ärrmobilisering kan du hitta videos på youtube.

Hoppas att du gillar inlägg som dessa. Om du är intresserad av träning efter snitt kan du följa mig på Instagram @snittstark där jag delar med mig av lite allt möjligt kring efter förlossning.

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer