Hemsidan genomgår just nu en ombyggnation, vilket betyder att allt kanske inte fungerar som det ska.

Stevia i Fun Light Green

Första gången jag kom i kontakt med Fun Light Green var nu i början av maj. Jag hade varit och tränat på SATS Odenplan, och när jag kom ut från salen fick jag provsmaka en av de tre olika sorterna. Sedan blev det även ett smakprov förra veckan då jag tränade på SATS Stureplan.
Ni som känner att ni vill testa någon av de tre sorterna ska besöka SATS Medborgarplatsen idag då det är söders tur att få provsmaka Fun Light Green. Självklart kommer jag vara där och provsmaka en tredje gång... Neeej, nu skojade jag allt.
De tre smakerna som finns är Blackberry Blueberry, Raspberry Pomegranate och Strawberry Marula. Vad som är speciellt med dessa nya sorter från Fun Light är just att de är naturligt sötade med Stevia.

Stevia

Vad är då Stevia som man tycks höra överallt?
Stevia är en grön växt med ursprung i Paraguay, och i Sydamerika har man använt Stevia som sötningsmedel i flera decennier. I Sverige blev Stevia godkänt som sötningsmedel i livsmedel och dryck i november 2011 av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Efter att det hade blivit godkänt tog det inte lång tid för ens det kom produkter med just innehåll av stevia.

Stevia används som sötningsmedel i livsmedel och i drycker, och det sägs att det inte påverkar blodsockret och att den inte ger några kalorier. Därav ett naturligt alternativ om man vill skippa socker och andra sötningsmedel om man exempelvis följer någon diet eller är diabetiker.

Det jag tycker är ett minus med Stevia är att det smakar så mycket mer sött. Varför det gör det beror på att det innehåller glykosider som är faktiskt hundra gånger sötare än socker (har även hört fyrahundra gånger sötare). Sjukt, men sant. Dock kan man se det positivt också då man bara behöver små små mängder av stevia om man exempelvis ska baka.

Om allt stämmer som sägs om stevia är det ju jättebra. Min fråga är om vi konsumenter kommer börja skapa nya behov som att just köpa mer saft, läsk och andra livsmedel då många kommer tänka att det inte är "onyttigt" när det innehåller stevia?

 

 

Meny
Blogg
Social Media
Copyrigt ©2021 - Charlotte Beijer