Shopping Cart

Glukossirap

snickers1

 

Kost, dieter och träning. Det är ämnen som framkallar många olika känslor hos människor och kan leda till stora diskussioner. Eller hur? Ni har väl alla deltagit i någon diskussion kring dessa ämnen vare sig ni vill eller inte.

Jag har själv hamnat i sådana diskussioner ibland, och när det händer försöker jag bara att hålla tyst och stänga av vad personerna säger för att inte bli irriterad eller hetsig (man väljer sina strider…). Vissa som deltar i diskussionerna är oftast personer som inte har någon större kunskap inom området, utan tror på det som medier blossar/t upp. Det är väldigt synd. Jag förstår att man kan bli påverkad av vad som sägs kring en, men det handlar om att vara kritisk till källorna samt att ha sunt förnuft.

Socker, Kolhydrater & Glykossirap

När jag är ute märker jag att många är väldigt rädda för socker och kolhydrater. Hur kommer det sig? Svaret är media antar jag. En del företag anammar just det att konsumenter är rädda för socker, och ersätter då vanligt vitt socker med något som heter ”glykossirap”.

Då ska jag berätta för er att glykossirap är värre än vanligt socker. Det är troligtvis dubbelt så ohälsosamt som vanligt socker när det kommer till sjukdomar och övervikt. Glykossirap har ett GI på 100 och har en riktigt blodsockerhöjande effekt. Det menas att det går snabbt ut i blodet och höjer ens blodsocker. Vanligt vitt socker har ett GI på 70 och är 30 procent sötare än glukos. Det innebär att man måste tillsätta en större mängd glukossirap för att uppnå samma sötma som med socker, vilket ökar hälsofaran ännu mer.

Om ni vill veta mer om glykossirap finns det många bra sidor på nätet som ni kan läsa. Ett tips från mig är att börja titta på innehållsförteckningen på de livsmedel ni köper för att se hur mycket ni förstår av det. De saker ni inte vet vad det är, ta reda på det! Jag har blivit mycket mer kritisk och tittar ofta på innehållsförteckningen och det jag lagt märke till är att i många proteinbars finns det både glukossirap och transfett. Läs på, få mer kunskap och bli mer kritiska!

Lycka till!

Info: Göran Petersson, professor i kemi och bioteknik vid Chalmers.
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyrigt © Charlotte Beijer